Meditatie

‘Stilte is de poort naar de ziel en de ziel is de poort naar God’.

Christopher Jameson

 

Het verlangen naar stilte, naar verstilling, naar diepe innerlijke rust ligt diep in mensen verborgen. Door te mediteren oefen je in verstilling en ontvankelijkheid.

In de stilte open je jezelf voor de Bron van jouw leven.

Meditatie als methode om tot stilte en verstilling te komen wordt beoefend door mensen van alle tijden en alle culturen in oost en west. Ook in de christelijke spiritualiteit heeft meditatie een lange traditie.

De christelijke traditie kent verschillende vormen van meditatie:

o.a. Lectio Divina, Ignatiaanse meditatie, contemplatief gebed.

Lees meer over de basiscursus onder het kopje ‘Mediteren kun je leren’ hierboven.

Mediteren kun je leren, basiscursus christelijke meditatie:

Tijdens een korte basiscursus meditatie van vier bijeenkomsten maak je kennis met verschillende vormen van christelijke meditatie zoals Lectio Divina, Ignatiaanse meditatie, beeldmeditatie en contemplatief gebed.

We beginnen in stilte, telkens met aandacht voor de lichaamshouding en een ademoefening om tot verstilling en concentratie te komen. We zitten op rechte stoelen of op een meditatiekrukje met de schoenen uit.

Daarna is er een inhoudelijke geleide meditatie rondom een meditatieve tekst, een afbeelding of een Bijbeltekst. Dit wordt afgewisseld met meditatieve muziek.

 

Tijdens de weken dat deze cursus wordt gegeven is het de bedoeling dat je thuis gaat oefenen.

Wanneer je meedoet aan een basiscursus, krijg je een cursusmap met achtergrondinformatie en oefenstof voor thuis. In het voorjaar van 2017 wordt deze cursus zowel in Gouda als in Houten gegeven. Zie agenda

Begeleide meditatie

Meditatie vraagt om regelmatig ‘in’ oefenen, om discipline en volharding.

Tegelijkertijd doe je in een meditatiegroep de ervaring op dat de stilte intenser is wanneer je samen mediteert. Tijdens deze bijeenkomsten beoefenen we diverse vormen van meditatie: stilte meditatie, lectio divina, beeld en muziekmeditatie, loopmeditatie. In het voorjaar van 2017 is Hildegard van Bingen onze gids tijdens de maandelijkse meditaties in de Dominicuskerk in Utrecht. Lees meer

Mediteren aan de Werf

Ook in de Crypte onder het klooster van de zusters Augustinessen, aan de Werf van de Oudegracht in Utrecht, is er met enige regelmaat de mogelijkheid om te mediteren. Samen met de EUG van de Janskerk wordt in de 40 dagentijd 2017 wekelijks in de Crypte aan de Werf gemediteerd. Lees meer